خانه هوشمند (BMS)

مدیریت هوشمند ساختمان یا BMS چیست؟

WhatisBms

از بحران های دنیای امروز، بهای زیاد انرژی و کمبود آن است. انسان هر کاری می کند تا هزینه و هدررفت انرژی را کاهش دهد. یکی از روش های کاهش این هزینه ها، استفاده از سیستم های مدیریت هوشمند ساختمان می باشد. با شرکت نگهبان سازه آسیا همراه باشید تا اهداف و فواید سیستم های مدیریت هوشمند ساختمان را دریابید.

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان یا BMS چیست؟

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان یا BMS به مجموعه سخت افزار ها، سنسور ها، زنگ خطر ها و پایگاه های داده ای گفته می شود که وظیفه یکپارچه سازی سیستم های یک خانه را بر عهده دارند. این سیستم ها برای مشاهده و کنترل اجزای یک ساختمان کاربرد دارند. طبق تحقیقات، مدیریت خودکار این سیستم ها باعث کاهش ۳۰ درصدی مصرف انرژی شده است که هم به هزینه و هم به کمبود انرژی کمک شایانی می کند. این سیستم می تواند دوربین های مداربسته، زنگ های خطر، چراغ های روشنایی، گرمایش، سرمایش، تهویه هوا، آسانسور، پله برقی، اطفای حریق و هر سیستم دیگر را در خانه به صورت خودکار کنترل کرده و محیط مطبوع و ایده آلی را برای افراد به وجود بیاورد.

عملکرد سیستم های مدیریت هوشمند ساختمان

این سیستم ها عملکرد های مختلف و بسیار زیادی دارند، به صورتی که در هر بار سفارش این سیستم ها برای ساختمان خود، کارشناس یا ناظری ساختمان شما را بررسی و استراتژی های موجود را به شما پیشنهاد می دهند. اما چند استراتژی وجود دارد که در اکثر ساختمان ها کاربرد دارد. این استراتژی ها عبارتند از:

  1. از این سیستم ها، می توان در خاموش یا روشن کردن تجهیزات مختلف، در زمان های برنامه ریزی شده استفاده کرد. مثلا در پادگان ها می توان راس ساعتی خاص، چراغ ها را خاموش و در ساعتی دیگر آنها را روشن کرد.
  2. همچنین می توان از این سیستم ها به همراه سیستم ضد سرقت استفاده کرد. مثلا هنگام سرقت از خانه، درها و پنجره ها قفل شود و با پلیس تماس گرفته شود.
  3. علاوه بر این ها، می توان مصرف انرژی تجهیزات را با استفاده از سیستم های مدیریت هوشمند ساختمان، کنترل کرد. به عنوان مثال، می شود تعیین کرد که اگر یکی از تجهیزات ساختمان بیش از حد معمول از برق استفاده کرد، دسترسی آن به برق قطع شود
  4. همچنین این سیستم ها می توانند وضعیت کلی تجهیزات ساختمان را مشاهده و بر آن نظارت داشته باشند.

 

عملکرد سیستم های مدیریت هوشمند ساختمان

 

انحصار در بازار، چگونه شرکت های مختلف از تجهیزات خاص خود استفاده می کنند؟

در بازار هوشمندسازی ساختمان ها، هر شرکت نیز قوانین و پروتکل مخصوص به خود را دارد و تجهیزات خود را به صورت انحصاری روانه بازار می کند. منظور از انحصار این است که قطعات و تجهیزات مختلف یک BMS باید از یک برند باشد و قطعات دیگر برند ها با آن سیستم ناسازگار باشد. از این رو، برای رفع این انحصار، عده دیگری از سازندگان، سیستم هایی با پروتکل باز یا Open Protocol Systems تولید کرده اند. این سیستم ها، توانایی استفاده از تجهیزات و سخت افزار های دیگر برند ها را بصورت ترکیبی با یکدیگر دارند. به همین علت استفاده از این سیستم ها توصیه می شود. چون می توان ارزان ترین سخت افزار ها را از هر برند تهیه کرد. در ادامه چند استاندارد مشهور سیستم های هوشمند سازی در جهان را به شما معرفی خواهیم کرد.

 

استاندارد KNX

پروتکل KNX یکی از مشهورترین سیستم های هوشمند سازی ساختمان است. این سیستم بصورت پروتکل باز، ساختمان را هوشمندسازی می کند و می تواند با یک نرم افزار واحد، تجهیزات و سخت افزار های مختلف را با یکدیگر سازگار کند. این استاندارد تنها استاندارد موجود است که توانایی صرفه جویی در انرژی را تا ۶۰ درصد دارد. همچنین این استاندارد تا حد زیادی استهلاک تجهیزات را کاهش داده و موجب کاهش هزینه ها می شود. این استاندارد از نصب راحتی بهره می برد، به همین علت در اکثر ساختمان ها از این استاندارد استفاده می شود. شرکت های زیادی سعی در تولید قطعات خود تحت این استاندارد دارند، به همین دلیل قطعات جایگزین زیادی وجود دارد و نگرانی ها در مورد نبود قطعات از بین می رود. همچنین قطعات تحت این استاندارد می توانند با قطعات استاندارد های دیگر هماهنگ شوند.

 

استاندارد KNX

 

استاندارد BACnet

این استاندارد برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ در آمریکا عرضه شد و در همان سال به عنوان استاندارد هوشمند سازی ملی در آمریکا شناخته شد. این استاندارد برای هوشمندسازی سیستم هایی با وسعت زیاد و تعداد تجهیزات بالا استفاده می شود. این سیستم کماکان در حال توسعه است و شرکت های زیادی محصولات خود را بر اساس این استاندارد تولید می کنند. به همین دلیل این استاندارد بسیار مورد توجه خریداران و کارشناسان قرار گرفته و به صورت زیاد از آن استفاده می شود. این استاندارد انواع گواهینامه های بین المللی را دارا است. از قابلیت های این استاندارد، این است که می توان از هر برندی در تجهیزات آن استفاده کرد و محدودیتی برای سخت افزار های این سیستم وجود ندارد.

 

 

استاندارد BACnet

 

استاندارد ZigBee

این پروتکل به منظور هوشمندسازی ساختمان ها بوسیله شبکه های بی سیم پایه گذاری شد و به دلیل بی سیم بودن و بی نیاز بودن از کابل کشی، از هزینه پیاده سازی پایینی برخوردار است. به همین علت بصورت گسترده در سیستم های هوشمندسازی بی سیم استفاده می شود. جالب است بدانید که در این پروتکل، تجهیزات قادرند در کمتر از ۳۰ میلی ثانیه فعال و غیر فعال شوند. که به کاهش استهلاک و مصرف کمتر انرژی کمک شایانی می کند. همچنین این سیستم می تواند به یک یا چند شبکه متصل شده و عملیات خودکار سازی را انجام دهد.

 

 

استاندارد zigbee

 

فواید هوشمندسازی ساختمان

سیستم هوشمندسازی ساختمان فواید زیادی دارد که ممکن است در استفاده از آن احساس نیاز کنید و گمان کنید که حتما به آن نیاز دارید. از جمله این فواید عبارتند از:

    1. افزایش قیمت ساختمان و افزایش کیفیت عملکرد بخش های مختلف ساختمان: درصورت استفاده از سیستم هوشمندسازی، بهای خانه شما به نسبت هزینه نصب و امکانات بیشتر، افزایش خواهد یافت.
    2. کمتر شدن هدررفت انرژی در ساختمان: مطالعات ثابت کرده که در صورت استفاده از سیستم هوشمندسازی ساختمان، تا ۳۰ درصد صرفه جویی در مصرف خواهیم داشت و در صورت استفاده از روش های جدید مانند استاندارد KNX ممکن است تا ۶۰ درصد صرفه جویی داشته باشیم. زیرا این سیستم بطور خودکار و با توجه به شرایط، سیستم های سرمایشی، گرمایشی و روشنایی را بکار می اندازد.
    3. کاهش استهلاک تجهیزات ساختمان: این سیستم با بکارگیری تجهیزات در زمان خاص خود و جلوگیری از استفاده وقت و بی وقت، خرابی تجهیزات را کاهش می دهد.
    4. کاهش هزینه های خدماتی ساختمان: با کمتر شدن استهلاک، دیگر نیازی به تعمیر مداوم موتورخانه یا آسانسور به دست تعمیر کار نیست و هزینه ها به مقدار زیادی کاهش می یابند.
    5. دسترسی و کنترل سراسری و آسان تجهیزات: با استفاده از سیستم های هوشمندسازی، می توان وضعیت تجهیزات را از هر جایی در دنیا به وسیله اینترنت و موبایل و لپ تاپ مشاهده و به آنها دسترسی داشت.

 

 

منبع: Acti.com

 

کلام آخر

در دنیای امروز که با بحران انرژی رو برو هستیم، باید هر کاری برای صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه ها انجام دهیم. از این رو، سیستم های هوشمندسازی ساختمان می تواند راه حلی مناسب برای این کار باشد. این سیستم ها حتی می توانند در امنیت ما در ساختمان دخیل باشند و زندگی بهتری را برای ما رقم بزنند. پس لطفا چند دقیقه درباره مزایای آنها فکر کنید و تصمیم بگیرید که آیا نیازمند این سیستم ها هستید یا خیر. مطمئنا جواب شما مثبت است. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.


 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *