دوربین مداربسته

دوربین مداربسته یا سیستم نظارت تصویری چیست ؟

Whatiscctv

هنگامی که فردی از خانه، مغازه یا محل کار خود خارج می شود، مدام به فکر امنیت محل زندگی یا کار خود می باشد. خصوصا اگر چیز با ارزشی را در آن مکان نگهداری کند. به راستی چاره این نگرانی چیست؟ چگونه می توان از این دغدغه فکر خود را آزاد کرد؟
سیستم های نظارت تصویری یا دوربین مداربسته چاره کار است. با ما همراه باشید تا با چگونگی و چیستی این سیستم ها آشنا شوید.

سیستم نظارت تصویری چیست؟

سیستم نظارت تصویری (دوربین مداربسته) دسته ای از سیستم های حفاظتی است که همراه با تجهیزات و وسایل مورد نیاز خود در اماکن مختلف قابل نصب است و افراد می توانند بوسیله یک نمایشگر محل موردنظر خود را رصد کنند و بر آن نظارت همه جانبه داشته باشند. دوربین ها دارای ساختار، انواع و کاربرد های متفاوتی هستند که در این مطلب به آنها می پردازیم.

 

cctv

اجزای کلی سیستم های نظارت تصویری

دوربین های مداربسته، بخش اصلی این سیستم ها می باشند که بدون وجود آنها، سیستم نظارت تصویری معنایی نخواهد داشت. از این رو هماهنگی دوربین مداربسته با اجزای دیگر این سیستم، مهم ترین بخش کار است. برای داشتن بهترین دوربین در سیستم نظارت تصویری خود، لازم است که با شناسایی قطعات کلی دوربین های مداربسته، با دید باز این انتخاب را داشته باشیم این قطعات عبارتند از:

  1. حسگر یا سنسور تصویر : این سنسور در هر نوع دوربینی وجود دارد. وظیفه اصلی این سنسور، تبدیل ذرات نور یا فوتون ها به سیگنال های الکتریکی می باشد تا تصویر روی صفحه های نمایش قابل مشاهده شود و افراد بتوانند آن را ببینند
  2. لنز : این قطعه، نور موجود در منطقه را گرفته و آن را روی سنسور تصویر متمرکز می کند. همانگونه که گفته شد، این قطعه هم در همه نوع دوربین ها وجود دارد.
  3. مدار پردازش تصویر : این قطعه وظیفه سازماندهی و بهینه سازی تصاویر برای نشان دادن آنها و پردازش تصویر را بر عهده دارد. در بعضی دوربین های مداربسته، این قطعه هوشمند تر شده و می تواند اطلاعات فیزیکی محیط، نظیر دمای هوا، درجه حرارت بدن انسان، تشخیص چهره و … را به کاربر نمایش دهد.

انواع دوربین های مداربسته

دوربین های مداربسته انواع مختلفی دارند که بسته به شرایط و مکان می توان از آنها استفاده کرد. برای مثال بعضی از آن ها در دمای بیش از حد پایین یا بیش از حد بالا کاربردی ندارند و مخصوص خانه ها و اماکن بسته می باشند. انواع دوربین های مداربسته را در ادامه شرح می دهیم:

دوربین های ثابت : دوربین های ثابت در یک مکان ثابت مستقر هستند و تنها بر روی یک زاویه دید تمرکز دارند. این دوربین ها می توانند داخل یا خارج مکان بسته و یا بصورت محسوس یا نامحسوس نصب شوند. مکان های زیادی برای نصب این دوربین ها وجود دارد. به عنوان مثال می توانند داخل کابینت، داخل پنل های مدیریت و روی پشت بام نصب شوند.

fixed

نمونه دوربین ثابت

 

دوربین های PTZ:  این نوع دوربین که مخفف واژه های Pan، Tilt و Zoom می باشد، می توانند در دو جهت چرخش داشته و همچنین با تغییر طول کانون لنزشان، اجسام و افراد را از نزدیکتر مشاهده کرده و زاویه دید گسترده تری را به وجود می آورد. این امکان، باعث می شود که فیلم برداری و تصویر برداری از اماکن راحت تر شود. این دوربین ها می توانند به صورت دستی کنترل شوند. همچنین امکان چرخش به صورت خودکار و برنامه ریزی شده نیز وجود دارد.

 

ptz

نمونه دوربین PTZ

 

دوربین های شبانه روزی (Day&Night) : این دوربین ها با تنظیم شرایط نوری عکس یا فیلم، به راحت تر شدن فیلم برداری کمک می کنند. دوربین های شبانه روزی در روز عکس و فیلم ها را به صورت رنگی ضبط می کنند. اما در هنگام شب، ورق بر می گردد و دوربین ها برای افزایش کیفیت، عکس و فیلم ها را به صورت سیاه و سفید ضبط می کنند. این دوربین ها، دارای سنسور فتوالکتریک می باشند که قادر است عکس و فیلم را پردازش کرده و روز و شب را تشخیص دهد.

 

daynight

نمونه تصویر دوربین شبانه روزی

 

دوربین نور کم یا دید در شب (StarLight) : دوربین هایی که برای فیلم برداری در شب یا نور کم استفاده می شوند، دوربین های دید در شب یا نور کم نامیده می شوند. این دوربین برای فیلم برداری در سطوح پایین نور مانند نور کم رستوران ها، پیاده رو ها در شب و یا فیلم برداری از هر نقطه ای در شب طراحی شده اند. البته در نظر داشته باشید که این دوربین ها در تاریکی مطلق قادر به تصویر برداری نیستند

 

lowlight

تفاوت فیلم برداری در دوربین های دارای این تکنولوژی با دوربین های ساده

 

دوربین حرارتی (Thermal) : در بعضی مواقع نیاز است تا از یک دوربین حرارتی برای دیدن اجسام داخل مه و دود استفاده شود. در غیر این صورت نمی توان اجسام را مشاهده کرد. دوربین های حرارتی توانایی تشخیص حرارت یا مادون قرمز، که برای چشم انسان غیر قابل دید است، را دارند و از طریق گرمای بدن وجود انسان یا موجود زنده را تشخیص می دهند. از نقاط ضعف این دوربین ها می توان به عدم تشخیص اشیا و افراد از درون شیشه یا آب اشاره کرد.

 

thermal-vision

نمونه تصویر دوربین حرارتی

 

دوربین های مینیاتوری یا پنهان (PinHole) : در بعضی موقعیت ها باید از دوربین هایی استفاده کرد که از حد معمول کوچکتر و یا نا محسوس باشند. در این موقعیت ها می توان از دوربین های مینیاتوری استفاده کرد. این دوربین ها معمولا ضد آب نیستند، پس اگر می خواهید از آنها در خارج از خانه استفاده کنید، باید به فکر تهیه یک محفظه نگهدارنده برای این دوربین ها باشید. این دوربین ها معمولا برای تامین انرژی از باطری استفاده می کنند. همچنین ممکن است برای انتقال سیگنال از فرستنده داخلی وایرلس استفاده کنند.

 

covert-camera

نمونه دوربین مینیاتوری

 

انواع دوربین بر اساس نوع اتصال

دوربین های تحت شبکه (IP Camera): این دوربین ها برای فیلم برداری نیازی به دستگاه ضبط کننده ندارند و صرفا با یک شبکه اینترنتی می توانند وظیفه خود را انجام دهند. از مزایای این نوع دوربین می توان به دسترسی به تصاویر دوربین از هر نقطه جهان با استفاده از اینترنت اشاره کرد.

دوربین های آنالوگ: دوربین های آنالوگ برای ضبط تصویر، به دستگاه ضبط کننده یا به اصطلاح DVR نیاز دارند. با اینکه دوربین های تحت شبکه مزیت های بیشتری نسبت به دوربین های آنالوگ دارند، اما هنوز استفاده از دوربین های آنالوگ به دلیل قیمت کمتر تجهیزات و تعمیرات بیشتر دیده می شود. همچنین برای دسترسی به اطلاعات دوربین آنالوگ، نیاز به دسترسی فیزیکی به دستگاه DVR داریم.

 

honeywell-dvr

دستگاه DVR

 

اماکن و کاربرد های دوربین مداربسته

دوربین های مداربسته ، بسته به اماکن مختلف کاربرد های متفاوتی نیز دارند که میخواهیم به چند نمونه از آن ها بپردازیم و درباره کاربرد آن ها صحبت کنیم

کاربرد دوربین مداربسته در صنعت

برخی از مشاغل صنعتی تحت شرایط خطرناک و دشوار عملیاتی انجام می گیرند. از جمله این مشاغل می توان به صنایع شیمیایی و راکتورهای هسته ای اشاره کرد. بدیهی است که نظارت روند این پروسه ها به صورت مستقیم امکان پذیر نیست. در این شرایط دوربین مداربسته می توتند نقش مهمی را ایفا کند.

دوربین های مداربسته مورد استفاده در صنعت، بر خط تولید محصول نظارت می کنند. نوع دیگری از دوربین مداربسته نیز در صنعت استفاده می شود که حساس به درجه حرارت هستند و در هر مرحله ای از فرآیند، درجه حرارت را اندازه گیری می کنند

کاربرد دوربین مداربسته به منظور نظارت ترافیکی

برای نظارت ترافیکی در شهرها و کشورها، دوربین های مداربسته را در خیابان ها و بزرگراه ها نصب می کنند تا ترافیک و رفت و آمد خودروها را مورد بررسی قرار دهند. اگر در قسمتی از جاده، تصادفی رخ داده باشد، پلیس می تواند از طریق دوربین مداربسته، بلافاصله از وقوع تصادف آگاه شده و اقدامات لازم را انجام دهد.

از طرفی نظارت بر رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی از جمله رعایت سرعت مجاز، با استفاده از دوربین مداربسته امکان پذیر شده است. پلیس می تواند با مشاهده پلاک خودروی متخلف، راننده مربوطه را شناسایی و جریمه کند.

کاربرد دوربین مداربسته در مناطق تاریخی

استفاده از دوربین های مداربسته در این مکان باعث می شود ، افرادی که قصد تخریب و خرابکاری در این اماکن با ارزش را دارند نتوانند به هدف خود برسند و در صورت خرابکاری قابل ردگیری باشند و همچنین نصب دوربین مداربسته در مکان های تاریخی باعث بالا رفتن امنیت و حفاظت از آن ها می شود. زیرا کشور ما بناهای تاریخی متنوع و فراوانی دارد

کاربرد دوربین مداربسته در بیمارستان ها و مراکز درمانی

نصب دوربین مدار بسته در بیمارستان ها و مراکز درمانی بسیار کاربردی است. بیمارستان مکانی حساس است. افراد زیادی به بیمارستان ها و مراکز درمانی مراجعه می کنند. اکثر این افراد وضعیت جسمی وخیمی دارند و یک سهل انگاری ساده ممکن است منجر به حوادث ناگوار و غیر قابل جبران شود.

کاربرد دوربین مداربسته داخل خودرو

نصب دوربین مداربسته در خودرو، راننده را کمک می کند تا هنگام دنده عقب رفتن، با اشیا و یا افراد برخورد نکند.

کاربرد دوربین مداربسته به منظور نظارت بر کارمندان

کارفرما می تواند به منظور نظارت بر ایمنی و عملکرد صحیح کارکنان دوربین مدار بسته را در محیط کار نصب کند و نطارت کاملی بر شرایط و محیط کاری داشته باشد

کاربرد دوربین مداربسته در مدارس

مدارس زیادی در کشور مجهز به دوربین مداربسته شده اند که در صورت بروز حادثه، سرقت، جرم و یا رفتار غیر قابل قبول از دانش آموزان، می توان از تصاویر ثبت شده توسط دوربین مداربسته به عنوان مدرک استفاده کرد و جلوی بروز مشکل های بزرگ تر را گرفت

کاربرد دوربین مداربسته در مکان های ورزشی و تفریحی

استفاده دوربین های مداربسته در مراکز تفریحی باعث میشود که افراد حاضر در آن جا احساس امنیت بیشتری داشته باشند زیرا می دانند در صورت بروز مشکل می توانند آن را پیگیری کنند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *